av Ulrik Samuelson

 
 
Denna grottstation är sprängd i urberget närmare 40 m under marknivån. Borrhål och spräckta stenytor är synliga, vatten sipprar utmed väggarna, mossor, alger, murgröna och stensöta grönskar.
 
 
Vid den konstnärliga utformningen har stationen förvandlats till en underjordisk trädgård, som berättar om Kungsträdgårdens månghundraåriga historia som trädgård, park och kulturcentrum. Här finns avgjutningar av skulpturer från 1600-talspalatset Makalös, en av de omstridda almarna står förstenad på plattformen, i plattformsgolvet hittar vi gamla fossiler och uppförstorade burkkapsyler som fossiler från vår egen tid. Målerier och mönster väver samman allt detta med urbergsgrottan och trafikmaskinen. Konsten är rummet.
 
 
Vid uppgången mot Arsenalsgatan finns ett slags arkeologisk utgrävningsplats med antika kolonner och fragment, som en gång tillhört Statens konstmuseer. Här finns även gaslyktor från Stockholms gasverk på Torsgatan, kopparportar från Televerket och anonyma byggnadsrester från ett svunnet Stockholm. På var sida om valvet möter oss två skulpturer: den ena representerar måleriet och den andra arkitekturen.
 
 
Stationen och den konstnärliga gestaltningen invigdes 1977. Uppgången mot Arsenalsgatan med tillhörande konstnärlig gestaltning invigdes 1987 och kompletterades med en betongskulptur 1999.
 
 
Fotografier av Eva Z.
 

Kommentera

Publiceras ej